Γενικό Λύκειο Χέρσου

Ιστορία Χέρσου

Ο οικισμός του Χέρσου εμφανίζεται στα νεότερα χρόνια της Ελληνικής ιστορίας κυρίως με το βουλγάρικης προέλευσης όνομα Χρύσοβο ή Χέρσοβο. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων (1912 - 13), οπότε και η ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και του νομού Κιλκίς απελευθερώνονται τόσο από την Τούρκικη κατοχή όσο και από τις προσπάθειες της Βουλγάρικης προπαγάνδας να προσαρτήσει τα εδάφη αυτά, το όνομα της περιοχής αλλάζει στη σημερινή ονομασία του Χέρσου που θα πει: τόπος άγονος και ακαλλιέργητος…

Αν και υπάρχουν μαρτυρίες για ανθρώπινη παρουσία από τα πολύ παλιά χρόνια (3.000 π.Χ.) αφού το Χέρσο βρίσκεται πολύ κοντά τόσο στη λίμνη Δοϊράνη που μνημονεύεται στον Όμηρο όσο και στην αρχαιοελληνική πόλη Καλίνδρια, τα πρώτα ίχνη του οικισμού αυτού εμφανίζονται και χάνονται μέσα στην απογραφή που επιχείρησαν οι Οθωμανοί στις αρχές του αιώνα.

Οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Τούρκοι ή εξισλαμισμένοι Έλληνες. Αργότερα προστέθηκαν Βούλγαροι αλλά μετά το 1914 το 99% του πληθυσμού είναι καταγωγής και μάλιστα πρόσφυγες από τα μέρη της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας που αργότερα συμπληρώνονται και από Πόντιους πρόσφυγες (1916 – 1922).

Στις επόμενες δεκαετίες το Χέρσο ακολουθεί σταθερά όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας και μάλιστα ήταν ο πρώτος σταθμός των Γερμανών κατακτητών το 1914, όταν στις 6 Απριλίου πέρασαν την Ελληνοσερβική μεθόριο και εισέβαλλαν στην Ελλάδα.

Κατά τη δεκαετία του ’50 και του ’60 το Χέρσο παρουσιάζει ένα μεγάλο αριθμό μεταναστών που μειώνει αισθητά τον αριθμό των κατοίκων του (απομένουν περίπου 1.000 από 3.000). Η μετανάστευση αυτή ήταν το επακόλουθο δεινό της κατοχής, του εμφύλιου πολέμου και του οικονομικού μαρασμού της χώρας αμέσως μετά.

Στα τελευταία χρόνια το Χέρσο έχει σταθεροποιήσει τον πληθυσμό του (1.500 περίπου) και έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό αγροτικό και κτηνοτροφικό κέντρο του νομού Κιλκίς με αξιόλογη παραγωγή γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Παράλληλα οι κάτοικοί του διαθέτουν πολιτιστικούς συλλόγους που ασχολούνται με την παράδοση και τα ιδιαίτερα έθιμα του τόπου.

Το Χέρσο από το 2010, σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, ανήκει στο Δήμο του Κιλκίς.

Πηγή: Δημοτικό Σχολείο Χέρσου
Για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Σωκράτης – Comenius με θέμα
«Τρεις πολιτισμοί μια Ευρώπη» (2001)